e-Kormányzat: rendeletek, határozatok  ·  Honlaptérkép  ·  Levélküldés 2018. május 21. hétfő, Konstantin napja 
A faluról
Önkormányzatunk
Intézmények
Közérdekű információk
Hírek
Csókakői hírek
Vállalkozói oldal
Fejlesztések
Csókakői nóták
I-II. világháborús hőseink

 

Illegális hulladékégetés humán- környezet-egészségügyi kockázatairól2012. június 7. 09:32

 

Tájékoztató:

az illegális hulladékégetés humán- környezet-egészségügyi kockázatairól

A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa kezdeményezett egy széleskörű lakossági tájékoztató kampányt, melyben felhívják az állampolgárok figyelmét az illegális hulladékégetés káros egészségügyi, és környezeti hatásaira.

Manapság az a tendencia, hogy a lakosság nagymértékben visszatér a hagyományos fűtési módokhoz, a szénnel, fával való fűtéshez. Abba azonban kevesen gondolnak bele, hogy ennek egészségkárosító hatásai lehetnek. Régen a hulladék kevés műanyagot tartalmazott, ma viszont már a mindennapjaink szerves része. Ruháink, bútoraink, műszaki cikkeink, egyszer használatos tárgyaink mind tartalmazzák. Ezen kívül a fahulladékok faanyagvédője is ártalmas lehet. Mindezek elégetésével szennyezzük a környezetet és az egészségünket, hiszen súlyos károsító vegyületek szabadulnak fel. Az égetés során keletkező légszennyező anyagok egyik veszélye abban rejlik, hogy leülepszenek a talajra, növényekre, végül a tápláléklánc révén bejutnak az emberi szervezetbe.

A kerti hulladékégetés helyett megoldás lehet például a komposztálás, hisz ily módon elkerüljük a légszennyezést, továbbá értékes humuszhoz, növényi trágyához jutunk.

A leggyakoribb légszennyező anyagok hatásai

Szén-monoxid

Gyengíti a vér oxigénszállító képességét, fejfájást, hányást, eszméletvesztést, súlyos esetben halált is okozhat.

Szálló por

Köhögést, nehézlégzést, a tüdőben gyulladást idéz elő, növeli az asztma és a légcsőhurut kialakulásának gyakoriságát.

Nitrogén-oxid

Légzőszervi megbetegedésekkel és tüdőproblémákkal hozható összefüggésbe.

Kén-dioxid

Izgató hatást fejt ki a légző rendszerre, krónikus hörghurutot, csökkent légzésfunkciót okoz.

Szerves vegyületek

PAH-ok: szerves anyagok égetéskor keletkező káros vegyületek. Daganatkeltő hatáson kívül, immunrendszer károsító hatásuk is van.

Fémek

 
Mivel a hulladékok fémtartalma lényegesen meghaladja a hagyományos tüzelőanyagok fémtartalmát, ezek égetése során jelentős fém-kibocsátással kell számolni, ami szintén negatív hatással bír.  Néhány a káros fémek közül: kadmium, arzén, higany, ólom, stb.

Kadmium: mérgező hatással van a vesére, májra, csontokra, szív-és érrendszerre.  Fáradékonyságot, ingerlékenységet, szomjúságérzetet okoz.

Arzén: rákkeltő hatású, akár bőr- tüdő-vese- és hólyagrákot okozhat. Mérgezés tünetei: hányás, hasmenés, görcsök, ájulás, stb.

Higany: immunrendszer gyengüléséért, stressz-tűrőképesség csökkenéséért felel.

Ólom: különösen a fejlődő szervezetekre jelent veszélyt, illetve károsítja a központi idegrendszer működését, és vérképzőrendszeri zavart okoz.

 

Az illegális hulladékégetés következtében a felsorolt anyagokból jelentős mennyiség kerül a környezetbe, közvetlen veszélyt jelentve a lakosságra, az élővilágra, ezért elengedhetetlenül fontos a hulladékégetés elkerülése, a környezet-tudatos magatartás.

(További információk olvashatók a www.antsz.hu oldalon)

 

CSÓKAKŐ HIVATAL ENERGETIKAI KORSZERŰSÍÉSE - TOP - 3.2.1-16-FE1-2017-00020

[ 2018. május 12. ]

CSÓKAKŐ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT ÉPÜLETEINEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍÉSE - TOP - 3.2.1-15-FE1-2016-00024

[ 2018. február 13. ]

 

Csókakő község honlapját a jacsa.NET készítette.