• +36-22/583-021
  • +36-30/790-6305
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Várbarátok Társasága

 

A Csókakői Várbarátok Társasága felhívása

A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlására

 

ADÓSZÁM: 18484487-1-07

A több mint 700 éves csókakői vár tovább épül és szépül a Várbarátok Társasága segítségével.

Fejér megye egyetlen középkori várának helyreállításában a Várbarátok Társasága oroszlánrészt vállalt az elmúlt években!

 

 

TÁMOGASSON, HOGY ÉPÍTHESSÜNK!

Köszönet a támogatásért!

 

 

Várbarátok Társasága

 

Vezető: Sörédi Pál

 

Elérhetőség: 22/422-167

 


A Várbarátok Társaságát a csókakői várral kapcsolatosan kialakult áldatlan állapotok hívták életre. Fülöp Gyula régész a Fejér Megyei Hírlapban megjelentette cikkét, amelyben hűen szólt a vár megmentésének szükségességéről. Cikke széleskörű összefogást sürgetett

Sörédi Pál, a helyi Általános Iskola akkori igazgatója alig 1 hónappal a cikk megjelenését követően találkozóra hívta össze Csókakőn az érdeklődőket, szimpatizánsokat valamint Csutor Évát, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal Műemlék Felügyeleti Igazgatóságának igazgatóhelyettesét, tovább Fülöp Gyulát is a teendők, lehetőségek megvitatására.

1995. március 25-én alakult meg a Csókakői Várbarátok Társasága. Kezdetben mindössze 28 tagja volt, ez a létszám mára 100 főre duzzadt. Tagjainak sorában jogi személyek is megtalálhatóak.

1996-ban tagdíjakból, szponzori és önkormányzati támogatásból, társadalmi munkából történtek meg az első lépések a vár állagának megőrzése, a pusztulás megállítása érdekében. A vár megmentését célzó rekonstrukciós munkálatok, régészeti kutatások támogatások és pályázatok révén folyamatosan zajlanak. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal megerősíttette az életveszélyessé vált toronycsonkot, kijavíttatta a torony alatti mellvédfalat.

1997-98-ban a régészeti feltárások tovább folytak a fellegvárban, újabb falszakaszok is kiemelkedtek a romokból. Feltárásra került a kapu, előudvar és a barbakán.

1999-ben a vár fennállásának 700. évfordulóját ünnepelték a település lakóival az ősi várban kulturális, tudományos és szórakoztató műsorokkal. E nevezetes évforduló alkalmából adta ki a Polgármesteri Hivatal a Gazdasági Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatalának támogatásával a település kultúrtörténeti áttekintő könyvét "A 700 éves Csókakő" címmel.

2001 szeptemberében az 1601-es sárvízi, törökök elleni győztes csata emlékére nagyszabású várjátékot rendezett az Önkormányzat és a Várbarátok Társasága. A Társaságnak 1999-ben alakult meg a Lovagi Tagozata, amely évente új lovagokat avat.

A Társaság vezetősége minden év tavaszán taggyűlésen ismerteti az elvégzett munkát, beszámol az elért eredményekről és tájékoztatást ad az év várható feladatairól. Felvilágosítást adnak a régészeti és felújítási munkálatokról, valamint a személyi jövedelemadó 1%-ából befolyt összegek felhasználásáról.